Esteu aquí

Ple extraordinari de l'Ajuntament pel COVID-19: unitat política en la lluita contra el coronavirus a Sant Joan Despí

28/03/2020 - Ajuntament

L’Ajuntament de Sant Joan Despí va celebrar divendres, 27 de març, un ple extraordinari per via telemàtica –amb els regidors i regidores participant des de casa– amb motiu de l'emergència sanitària del coronavirus.

En la seva intervenció inicial, l'alcalde, Antoni Poveda, va tenir un "record per a totes les persones que estan patint aquesta malaltia i per a aquelles que han perdut a familiars i amics" i va expressar "el meu sincer agraïment a totes les persones del món sanitari" i a totes aquelles "que aquests dies estan treballant per assegurar el funcionament dels serveis essencials imprescindibles pel benestar de la ciutadania".

En l'àmbit municipal, igualment va fer un reconeixement al personal dels diferents serveis públics que estan treballant "més que mai" per assegurar el funcionament de l’Ajuntament i l’atenció a totes les persones que ho necessiten, "especialment les més vulnerables: gent gran, persones que viuen soles, infants amb necessitats o persones depenents".

En aquest sentit, va recordar que l'Ajuntament de Sant Joan Despí "en quatre dies ha estat capaç d’organitzar l’operatiu ‘on line’ municipal" i que, des de dies abans de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma "no hem deixat de prendre mesures per frenar l’expansió del virus".

Tot seguit, l'alcalde de la ciutat va fer un resum de les principals actuacions dutes a terme fins al moment. Les primeres van ser la suspensió d'activitats a la ciutat i el tancament d'instal·lacions municipals, així com l'inici d'un el seguiment telefònic diari de la gent gran en situació de vulnerabilitat que "truca diàriament a 400 persones" per fer-ne un "seguiment, per dinamitzar-les, combatre la solitud i detectar possibles necessitats".

Des de l'Ajuntament, "que atén telefònica i telemàticament i que ha ampliat l'horari d'atenció" es va incrementar la presència policial al carrer amb missatges sonors des dels cotxes patrulla per instar al confinament de la població, que ha generat fins ara "prop d’un centenar de denúncies per incomplir-lo". També s'ha ampliat el servei de neteja "especialment del mobiliari urbà, dels contenidors i de les zones de més trànsit" i s'han anul·lat les zones d’aparcament regulat, "les blaves i les verdes".

Entre les mesures econòmiques, per pal·liar els efectes del coronavirus, Antoni Poveda va destacar, entre d'altres, la suspensió de cobrament de quotes d'instalacions municipals (com ara poliesportius o escoles bressol) i dels terminis de pagament de l’IBI, de l’impost de vehicles i de la taxa de recollida d’escombraries i de clavegueram. D’igual manera, les liquidacions tramitades i pendents de pagament han quedat suspeses, com ara les relatives a l’Impost sobre Construccions o a les terrasses, que s’ajustaran al temps real d’ocupació. Tot això, va dir, "per alleugerir la situació de molts ciutadans i ciutadanes, i de les empreses que veuran minvar els seus ingressos".

L'alcalde va destacar igualment les actuacions solidàries coordinades des de l'Ajuntament, com ara la confecció de 4.500 mascaretes hospitalàries que gràcies a  la participació d’unes 200 persones ja s'han lliurat a l'hospital. Poveda va anunciar la voluntat de seguir en aquesta línia: des de Sant Joan Despí "continuarem cosint més mascaretes i bates". En el mateix sentit, "hem fet una crida a les empreses per tal que facin donacions de tot allò que l’hospital pugui necessitar" amb una gran resposta del món econòmic local.

Des de l’Ajuntament s'ha gestionat la posada a disposició de l’Hotel Hesperia Suites per acollir serveis hospitalaris complementaris i, amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona, l'hotel Novotel restarà al servei del personal sanitari de l'Hospital Broggi per tal que hi puguin pernoctar i descansar. També s'ha començat a preparar el poliesportiu Francesc Calvet per a que es pugui fer servir d’hospital de campanya. Seguint en l'àmbit assistencial, es fa un seguiment continuat de les residències de gent gran Sophos i Sant Rafael, aportant aquell material que demanen i del que disposem, igual que als centres d'assistència primària.

Pel que fa als infants, l'alcalde Antoni Poveda va posar l'accent en què abans que arribessin les targetes moneder de beques menjador de la Generalitat, "vam fer una primera actuació amb un centenar de vals d’alimentació per garantir que les famílies amb necessitats disposessin d’un suport per a l’alimentació dels seus fills i filles". Quan van arribar les targetes —"10 dies després del tancament de les escoles", va recordar l'alcalde– es va fer el repartiment a domicili que va completar de nou amb 138 vals d’alimentació més per a nens i nenes de les escoles bressol i per altres de primària i secundària que no tenen el 100% de la beca.

En temes esportius i culturals va destacar la posada en marxa del canal d’Instagram DespíEsport a casa, que ofereix en directe sessions d’activitats físiques dirigides, i l'inici dilluns vinent de CulturaACasaSJD, iniciativa semblant d’àmbit cultural, amb propostes per a infants i adults. Tot això, va assenyalar Poveda, "per fer més fàcil el necessari confinament de la població, imprescindible per vèncer la pandèmia".

Finalment, l'alcalde va agrair també la col·laboració dels diferents grups municipals, tot recordant el màxim compromís de l'Ajuntament de seguir treballant "amb la intensitat que calgui i amb la col·laboració de tothom", per detenir l’extensio del virus i donar respostes a les moltes necessitats que es donen a la ciutat. Una ciutadania que, va finalitzar Poveda, "està responent de manera exemplar".

Per la seva banda, tots el portaveus municipals van expressar el seu suport i col·laboració amb l'equip de govern, sumant-se a l'agraiment de totes les persones que estan treballant per frenar la malaltia. Jordi Elies (Junts per Sant Joan Despí) va destacar que "estem treballant plegats, govern i oposició"; Rafael Roldán (Podemos) va igualment "oferir el nostre ajut en tot el que podem col·laborar"; Margi Gual (En Comú SJD) va recordar que aquesta situació "requereix d'un esforç col·lectiu i individual i la ciutadania de Sant Joan Despí està responent"; José Luis Cerro (Ciutadans) també va oferir l'oferiment de "col·laborar en tot el necessari"; Jordi Bracons (ERC) va dir que "ara no és moment de retrets" ja que "el bé comú és el bé particular", i Belén García (PSC) va manifestar que "a Sant Joan Despí hem posat les persones al centre de la nostra atenció".

Per acabar, el plenari va aprovar per unanimitat una declaració conjunta que demana a la ciutadania el compliment estricte de les mesures de confinament establertes: "El govern de la ciutat i tots els grups municipals fem una crida a la ciutadania a acomplir les mesures de confinament establertes a l’estat d’alarma i a restar a casa com a principal mesura de contenció d’aquesta pandèmia" tot recordant que "està totalment prohibit sortir de casa sense una causa justificada, i el seu incompliment donarà lloc a sancions".

Un "Jo em quedo a casa" de l'alcalde i de cadascun dels regidors i regidores va posar punt i final a la primera sessió telemàtica de l'Ajuntament de Sant Joan Despí.

L'agenda, al dia

Juny 2020

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30