Esteu aquí

L'Ajuntament demana mesures contra les ocupacions delictives d'habitatges

30/09/2020 - Ajuntament

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha mostrat el seu rebuig a les ocupacions delictives d'habitatges i reclama a la Generalitat que actuï davant l'increment de casos d'ocupacions a Catalunya i contra els problemes de convivència que aquesta realitat genera.

El Ple municipal, celebrat el dimarts 29 de setembre, ha aprovat una moció en contra de les ocupacions delictives d'habitatges, amb els vots a favor de PSC, Cs, SJDEnComú, Podemos i JxSJD, i el vot en contra d'ERC.

"Quan parlem d'ocupacions cal diferenciar entre delinqüencials i de famílies vulnerables. La lluita contra les màfies i les ocupacions delictives és imprescindible i ha de ser contundent", manifesta la moció.

En aquest sentit, crida a no criminalitzar les famílies en situació de vulnerabilitat que viuen ocupant (majoritàriament en pisos buits de grans propietaris) perquè no tenen cap altra alternativa habitacional i que en molts casos són víctimes de les pròpies màfies.

La moció manifesta que "l'ocupació delictiva d'habitatges és un fenomen divers, que a Catalunya té una gran incidència i que afecta en molts casos la convivència als barris de les nostres ciutats. Un fenomen que des dels ajuntaments ens correspon encarar, en moltes ocasions mancats de les eines necessàries".

Per això, posa de relleu que cal lluitar per eradicar la conflictivitat social i convivencial que comporten les ocupacions d'immobles vinculades a organitzacions delictives i màfies que se'n lucren i lluitar contra l'existència d'habitatges buits de grans tenidors.

En conseqüència, el Ple acorda plantejar la necessitat que el Govern de la Generalitat actuï davant "l'increment evident de casos d'ocupacions a Catalunya", mitjançant un Pla Interdepartamental contra l'ocupació des de l'àmbit social, de seguretat i de justícia, en coordinació amb els ens locals.

La moció aprovada pel Ple municipal també reclama a les diferents administracions que tenen competències que impulsin polítiques d'habitatge eficaces; la creació de la figura del fiscal especialitzat en l'àmbit de les ocupacions delictives; que els estaments judicials estableixin uns criteris interpretatius clars per tal de garantir la seguretat jurídica en la lluita contra les ocupacions i els delictes vinculats, i ampliar els recursos del Servei de Mediació de la Generalitat per actuar en la millora i la prevenció de la bona convivència.

Foment de l'habitatge assequible

També en relació amb l'habitatge, el Ple municipal va aprovar una moció per la posada en marxa de la Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, amb els vots a favor de PSC, ERC, SJDEnComú, Podemos i JxSJD i el vot en contra de Cs. La moció dona suport a declarar Sant Joan Despí com a àrea amb mercat d'habitatge tens per tal que s'hi apliquin les mesures previstes per fixar límits al preu dels lloguers. El text reconeix la tasca de l'Ajuntament de Sant Joan Despí en el foment de les polítiques públiques en favor d'un parc d'habitatge de protecció oficial i insta a la Generalitat i al govern de l'Estat a fomentar l'habitatge de protecció.

Finalment, el Ple municipal també va fer un pas endavant en el procés d'expropiació dels blocs a mig edificar de l'avinguda de Barcelona amb el carrer de Fontsanta, amb l'aprovació d'un document de compromís de mutu acord amb la part de la propietat que pertany a dues empreses privades (que representen el 43% dels drets, la resta dels quals estan en mans de la SAREB). L'objectiu de l'Ajuntament és transformar els dos immobles per construir-hi habitatge protegit.

Adhesió a la Xarxa de ciutats lliures del trànsit de dones

D'altra banda, el Ple municipal d'aquest mes de setembre ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament de Sant Joan Despí a la Xarxa de ciutats lliures del trànsit de dones, nenes i nens destinats a la prostitució, amb els vots a favor de PSC, Cs, Podemos i JxSJD i l'abstenció d'ERC i SJDEnComú. Amb aquesta adhesió, l'Ajuntament es compromet en la persecució de proxenetes i usuaris de la prostitució i en l'atenció i la protecció de les dones prostituïdes. La Xarxa de ciutats lliures del trànsit de dones, nenes i nens destinats a la prostitució aplega més de 130 municipis espanyols.

L'agenda, al dia

gener 2021

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31