Esteu aquí

Un nou itinerari senyalitzat ens recorda el passat del Canal de la Infanta

Poveda i Bonich, durant la inauguració del nou itinerari senyaltzat
L'itinerari es pot seguir al llarg del passeig del Canal
L'antic Canal de la Infanta, a cel obert
Amb els anys l'antic canal es va degradar molt

23/10/2017 - Alcalde

La ciutat compta amb un nou itinerari històric per recordar la importància i el que va significar l'antic Canal de la Infanta, una part del qual és l'actual passeig del Canal a Sant Joan Despí. Al llarg d'aquest nou passeig històric s'han instal·lat uns elements que recullen fotos i informació sobre aquesta obra d'enginyeria del segle XIX.

Els cinc punts que formen part de l’itinerari (de moment se n’han senyalitzat quatre a l’espera de la urbanització del barri de les Begudes) ens recorden la importància d’aquest canal que transportava aigua del Llobregat des de Molins de Rei fins a Sants, a Barcelona, passant per Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà i l’Hospitalet. 

Els tòtems, ubicats davant del Centre Cívic Sant Pancraç; a l’avinguda de Barcelona; al carrer de Baltasar d’Espanya i al de la Creu d’en Muntaner (resseguint el passeig del Canal, antic Canal de la Infanta) destaquen el paper que va tenir aquest canal des de la seva construcció (es va començar l’any 1817) i com va transformar l’agricultura d’aquests municipis que va passar de secà a regadiu intensiu, i que també va ser molt important en el desenvolupament industrial de la part baixa del Llobregat.

Va ser precisament aquest augment de la indústria riu amunt el que va provocar la contaminació i degradació progressiva de l’aigua que va desembocar en una degradació de l’espai. Això i la decisió de desviar cap al Canal de la Infanta les aigües del riu Anoia i les de la riera de Rubí van convertir la zona en una claveguera a cel obert que en el cas de Sant Joan Despí era especialment greu ja que passava pel centre de la població. L’any 1975 va començar a fer-se el cobriment que va finalitzar totalment el 2006. Ara podrem recordar el que va representar tot fent un passeig pel lloc on era.

L'itinerari va ser inaugurat per l'alcalde, Antoni Poveda, i Joan Bonich, autor del capítol sobre Sant Joan Despí del llibre El Canal de la Infanta, la recuperació d'un patrimoni.

L'agenda, al dia

Juliol 2020

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31