Esteu aquí

El mural en homenatge a Josep Maria Jujol evoca la connexió de l'artista amb la natura

01/10/2019 - Ciutat Modernista

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha dedicat un mural a l'espai urbà de la ciutat a la figura de l'arquitecte Josep Maria Jujol en commemoració del 140 aniversari del seu naixement. L'autor del mural és Ampparito, un dels artistes més destacats d'entre els joves creadors d'art urbà a Espanya, que en la seva obra evoca la connexió de Jujol amb la natura.

El mural s'ha pintat a la mitgera d'un edifici del carrer del Bon Viatge, al peu de la plaça de l'Ermita, per tal de recordar l'empremta que Jujol va deixar a Sant Joan Despí.

"Si volia fer un homenatge a Jujol, res millor que fer un homenatge a la natura, tan present en totes les seves obres, i apel·lant a quelcom que ja hi ha en aquell espai com és un arbre, tal com feia Jujol amb el que hi havia a l'entorn d'on treballava", explica Ampparito.

D'aquesta forma, el mural és un retrat en grans dimensions de l'arbre que hi ha al davant de l'edifici. "La idea és ancorar l'arbre de 2019 a l'edifici, de manera que, cada any que passi, quan l'arbre de veritat sigui podat i quedi amb la seva estructura al descobert, puguem veure els canvis que s'hi han produït comparant-lo amb el del mural; uns canvis impossibles de predir, igual que la gestualitat de Jujol", segons l'artista.

Les branques de l'arbre del mural, tot just podades, recorden l'expressiva i espasmòdica cal·ligrafia jujoliana i també la forma com Jujol modelava la forja, amb els seus característics talls, deformacions i bonys, similars a com un arbre es modela a si mateix.

Ignacio Nevado 'Ampparito' va ser l'artista seleccionat d'entre les 30 propostes que l'Ajuntament de Sant Joan Despí va rebre en el concurs internacional convocat per a l'execució del mural en commemoració de l'Any Jujol140. Un cop seleccionat, Ampparito ha realitzat una estada a Sant Joan Despí per aprofundir en la figura i l'obra de Jujol i realitzar el disseny del mural.

Tant en el procés d'elaboració del concurs internacional com en l'acompanyament de l'artista escollit durant la realització del mural, l'Ajuntament ha comptat amb la col·laboració de Contorno Urbano, una fundació sense ànim de lucre que té com a objectiu estudiar, promoure i conservar la creativitat i l'art urbà.

L'agenda, al dia

Agost 2020

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31