Esteu aquí

Comencen les obres de construcció d’un equipament per a la gent gran a Les Planes

25/05/2018 - Gent gran

El barri de Les Planes comptarà en els propers mesos amb un nou i esperat equipament per a la gent gran. Les obres, amb un termini d’execució previst de 10 mesos, ja han començat, i comportaran també la reurbanització del carrer de Sant Francesc de Sales i la construcció d'una gran plaça.

Aquest equipament era una de les principals intervencions previstes en la Llei de Barris que va quedar en suspens per la manca d’aportació de recursos per part de la Generalitat. Recordem que la Llei de Barris era un projecte comú entre les administracions local i autonòmica per millorar, a través de diferents actuacions, la qualitat de vida dels barris amb el compromís de finançar a parts iguals els projectes.

A Sant Joan Despí, els projectes de la Llei de Barris ascendien a 10 milions d’euros. Tot i que a Les Planes es van poder endegar algunes de les actuacions, la Generalitat va decidir suspendre els projectes a causa de la crisi i va quedar paralitzada.

Ara, l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha decidit tirar endavant l’obra amb un nou compromís per part de l’administració autonòmica de finançar la meitat del cost dels projectes pendents. Als 1,9 milions d’euros que costarà la construcció de l’equipament per a la gent gran, s’han de sumar els 3,3 milions que va costar l’adquisició del terreny. A més de l’Ajuntament i la Generalitat, a la Comissió de Seguiment també estan representats els agents socials, entitats veïnals...
 

Un centre polivalent


El nou equipament es construirà entre els carrers de Sant Francesc de Sales i dels Cirerers, als terrenys que ocupava un antic viver del barri. Tindrà una superfície de 1.185 metres quadrats repartits en planta baixa i dues plantes més que es dotaran de sales i espais polivalents amb diferents serveis adreçats a les persones grans. De fet, l’equipament reserva espais destinats a un centre de dia amb l’objectiu que aviat es pugui aconseguir la concertació de places públiques per part de la Generalitat, fet que ara per ara no és segur.

L’accés al centre es farà des d’una gran plaça, ara inexistent, que es construirà en paral·lel a les obres d’edificació del centre. L’edifici s’endreça a partir d’un gran espai central amb envans adaptables que permetran canviar la configuració en funció de les necessitats. Així, l’equipament disposarà d’àrees d’esbarjo i convivència amb sales polivalents de 91 i 123 metres quadrats; un gimnàs de 83 metres quadrats; un aula-taller de manualitats de 30 metres quadrats; una d’informàtica de 32 metres quadrats; una de lectura de 53 metres quadrats; espais per a jocs i billar; una sala polivalent adreçada a fer manualitats; espai per a exposicions; a més de menjador, cuina, espais de magatzem, consergeria, lavabos i l’àrea administrativa.

L’equipament també inclou diferents àrees que quedarien incloses al centre de dia, com una infermeria, i d’altres serveis que en l’actualitat s’ofereixen al Centre Cívic de Les Planes com el de perruqueria o el de podologia. Per últim, la segona planta tindrà una coberta enjardinada amb una zona accessible de lleure on també s’ubicarà un hort urbà. El disseny del nou equipament aposta també pel reaprofitament de la llum natural amb grans obertures vidriades que relacionen els interiors amb la gran plaça des de la qual s’accedirà al centre.
 

Accés a través d’una gran plaça


A més d’aquesta construcció, la intervenció urbanística al voltant de l’equipament té tres àmbits d’actuació més: la reurbanització del carrer de Sant Francesc de Sales; la construcció d’una gran plaça, i l’obertura d’un carrer, ara inexistent, que connectarà el carrer de Sant Francesc de Sales amb el dels Cirerers. L’àmbit d’actuació supera els 3.100 metres quadrats, on destaca la gran plaça de 1.786 metres quadrats que és la que donarà accés al nou equipament. Aquesta reurbanització té un pressupost de 511.000 euros.

El carrer de Sant Francesc de Sales, en l’actualitat amb aparcament a banda i banda i amb voreres estretes, passarà a concentrar l’estacionament en una part, fet que permetrà ampliar les voreres fins 1,40 metres tot creant un gual elevat, a la mateixa alçada, per afavorir la mobilitat dels veïns i veïnes, fet molt necessari entre els potencials usuaris del centre. Al carrer es construirà de nou el clavegueram, i s’hi instal·laran diferents models de llumeneres que milloraran l’actual il·luminació de la zona.

Una de les singularitats de la futura plaça serà l’abundant vegetació amb arbres, espècies arbustives i enfiladisses, i aromàtiques. El projecte planteja la instal·lació de bancs circulars que se situaran al voltant dels escocells dels arbres (s’ha previst la plantació d’arbres de port gran, que donin ombra), que a la vegada també incorporaran arbustos. Les enfiladisses s’utilitzaran per cobrir els murs existents que fan de límit entre la plaça i els habitatges propers. Respecte al mobiliari urbà, a més dels bancs circulars, amb respatlleres i braços, s'instal·laran cadires. La plaça no només servirà de lloc de trobada i convivència per a la gent gran sinó que també fomentarà la salut amb la incorporació d’elements per fer exercicis com espatlleres, rem o step.

L'agenda, al dia

abril 2020

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30